Új barátunk, az AI?

A mesterséges intelligencia az általunk diktált fejlődési ütem természetes velejárója, ezért ideje megbarátkoznunk vele.

Civilizációnk fejlődési üteme már rég levált a minket körülvevő természeti környezet fejlődési üteméről és folyamatosan gyorsuló ütemben halad előre.

Az újdonságok, fejlesztések, ötletek száma végtelennek látszik. Ma szinte bármi teret kaphat. A tesztközeg pedig maga a társadalom, az emberek, a cégek, az intézmények és a természet is.

A jogi háttér messze lemaradva, látszólag feladta a versenyt, mert képtelen lekövetni a fejlődési ütemet. Pedig a mesterséges intelligencia minden valószínűség szerint nem lassítani, hanem gyorsítani fog ezen az ütemen. Izgalmas kísérlet részei vagyunk, amely, mint minden, csak a jövőből visszatekintve kap igazolást, elismerést vagy elutasítást. A fejlődést megállítani nem lehet, mert az új mindig helyet követel magának és ezt mindig meg is kapja. A vásárlók, fogyasztók, az emberek vágya, az újdonság iránti vágyunk pedig együtt növekszik a fejlődés ütemével.

Mindent egyszerűbbé teszünk miközben egyre komplexebb közegben élünk. Nehéz megmondani, hogy mikor mit nyerünk és mit veszítünk, de a fejlődést megállítani nem lehet és bár jó lenne néha egy kicsit lazítani, azt gondolom, hogy nem is szabad.

A mesterséges intelligencia szerintem nemcsak a mostani változás legfontosabb mozgatója, hanem egy indikátor is egyben. Annak az indikátora, hogy már képtelenek vagyunk átlátni a mostani komplexitást és a minket körülvevő technológiai környezetet sem lekövetni, sem értelmezni, sem használni nem tudjuk nélküle.

A mesterséges intelligencia így az általunk diktált fejlődési ütem természetes velejárója, a jövőnk kikerülhetetlen része, ezért ideje megbarátkoznunk vele. Magam is ezt teszem vállalatvezetőként, kommunikációs tanácsadóként és magánemberként egyaránt.

Ha tetszett a bejegyzés, gyere vissza máskor is vagy kövess minket a közösségi médiában!

LinkedIn / Facebook / Instagram

www.morpho.hu