A chatbotok elveszik a szövegírók munkáját?

Az ipari forradalom óta időről időre visszatérő kérdés, hogy elveszik-e az emberek munkáját a gépek. Szövegíróként engem mostanában ért utol egy ilyen felvetés, amióta a csapból is a ChatGPT folyik, amelyet most már a nagyközönség is használhat. Vajon néhány éven belül új szakmát kell keresnem, mert egy mesterséges intelligencia (MI) írja vagy lektorálja helyettem a sajtóközleményeket, szakmai cikkeket, blogbejegyzéseket és közösségimédia-posztokat? Az eddigi tapasztalataim alapján úgy érzem, egyelőre nem konkurenciaként kell tekintenem a technológiára, inkább lehetőségként és támogatóként segíti a munkámat, amivel kicsit óvatosan kell majd bánni.

Az egyik ügyfelem 2022 novemberében átküldött egy posztot arról, hogy a LinkedIn-en már mesterséges intelligencia írja a tartalom egy részét, és egy smiley kíséretében megkérdezte, hogy „mi meg itt melózunk?”. Alaposan meglepődött, amikor elárultam neki, hogy én is használok ilyen eszközöket, amikor az ő tartalmaikon dolgozom, és hasznos segítségnek bizonyulnak, de azért bőven van még dolgom az ilyen szövegekkel.

AI-ba kapnak…?

Azóta berobbant a ChatGPT, az OpenAI chatbotja, és most már senki nem csodálkozik azon, hogy léteznek generatív mesterséges intelligencia-megoldások, amelyek képesek kérdésekre válaszolni és értelmes tartalmat generálni. Inkább mindenki beáll a sorba, teszteli, próbálgatja a saját érdeklődési körének megfelelően.

Közben pedig világszerte találgatják, mire lehet használni ezeket a megoldásokat, és hogyan változtatják meg az életünket és munkánkat a jövőben. Ezzel kapcsolatban rengeteg nagy tudással és tapasztalattal rendelkező szakember elmondta a meglátásait, és eléggé megoszlanak a vélemények. Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója például úgy véli, „a ChatGPT-hez hasonló MI-eszközök és funkciók idővel minden Microsoft-termékbe bekerülnek, és alapjaiban változtatják meg ezeket a termékeket”. Ugyanakkor az internet egyik atyjaként emlegetett Vint Cerf óva inti a cégeket attól, hogy „elhamarkodott módon befektessenek az MI-chatbotokba, lényegében csak arra építve, hogy az új technológia mennyire menő”.

Első ránézésre lenyűgöz az MI…

A magam részéről nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni a jövőt illetően, de megosztom a saját tapasztalataimat a ChatGPT-vel, illetve az előtte használt eszközökkel kapcsolatban. Azt azonnal le kell szögeznem, hogy a Hyperwrite.ai és Rytr után a ChatGPT olyan volt, mintha bicikliről egy sportkocsiba ülnék át. De a Porschét is el kell vezetni a célig, és közben rengeteg dologra oda kell figyelni.

Amikor először kértem meg teszt jelleggel a ChatGPT-t, hogy írjon egy blogposztot egy témáról, amit én is körbejártam nemrég, leesett az állam, és az ugrott be elsőre, hogy mehetek vissza a balettbe ugrálni sürgősen új szakmát kell keresnem. Aztán amikor alaposabban beleástam magam a végeredménybe, arra jutottam, hogy ezzel az anyaggal még nagyon sok a feladat. Nagyszerű alap, de sokat kell rajta dolgozni.

…de a második ránézésre hiányzik belőle a TI (=természetes intelligencia)

A kapott szövegben nem volt benne minden, ami az ügyfél szempontjából fontos lenne, és akadtak benne pontatlanságok. Mint később megtudtam, ezzel nem voltam egyedül: sokan kapnak olyan választ a kérdésükre, ami valótlan információt tartalmaz. Ezért minden állítást és hivatkozást ellenőrizni kell, ami egy chatbot tollából kerül elénk.

Hozzá kell tenni, hogy a munkahelyi feladataimhoz nem is mertem bevetni, és nem csak azért, mert csalásnak érezném. Érdemes figyelembe venni bármilyen tartalom megíratásakor, hogy ez egy nyilvános szolgáltatás, és a felhasználási feltételek elfogadásakor hozzájárulunk ahhoz, hogy információt gyűjtsenek rólunk és arról, miről kommunikálunk a chatbottal. A napi munkám során viszont sokszor dolgozom bizalmas információkkal vagy olyanokkal, amelyek csak később lesznek publikusak, ezért szóba se jöhet, hogy bepötyögöm a ChatGPT-nek, hogy írjon nekem egy embargós anyagot.

Az is akadály számomra a mindennapi használatban, hogy a ChatGPT magyar nyelven még nem ír olyan kifinomultan, mint angolul. A szövegek nagy részét viszont én az anyanyelvemen írom. Havonta egy-két alkalommal dolgozom angol tartalmakon is, olyankor valóban szuper segítség még egy egyszerűbb szöveggenerátor is, amikor nem vagyok elégedett egy-egy angol fordulattal, és arra kérek elegánsabb javaslatot. 

Írd újra, Sam!

Ha a mindennapi munkámhoz kérek szövegjavaslatot az MI-től, akkor is többször kell újraíratnom és finomhangolnom a szöveget, mire minden szempontból elfogadhatónak találom. Hiszen én ismerem az ügyfelem igényeit, ízlését, értékeit, üzeneteit és bevett szófordulatait; illetve a stratégiáját, rövid- és hosszútávú terveit, amibe illeszkednie kell az adott szövegnek. Az ötletek gyűjtésénél és a témák generálásánál ugyan előfordult, hogy olyan gyöngyszemeket dobott ki a gép, amelyek nekem nem jutottak volna eszembe, de ezek közül én választottam, olyat, ami illeszkedik a stratégiánkba.

A technológia megjelenése azt is magával hozta, hogy megjelentek olyan eszközök, amelyekkel azonosítható, ha egy szöveget MI írt. Ez várhatóan versenyt fog elindítani, és a chatbotokat is megtanítják arra, hogy ne írjanak teljesen tökéletes szöveget, mire a detektorok majd ezt is megtanulják, és a botoknak új módszereket kell találniuk… Mindenesetre azzal is lenne valamennyi munka, hogy kicsit emberibbre faragjuk a formát.

Az utolsó kételyem inkább személyes ízléshez kapcsolódik, de számomra fontos terület. Szóviccekben még van hová fejlődnie, ha olyan címeket és alcímeket szeretne adni, amilyenek az én fejemből szoktak kipattanni a legfáradtabb pillanatokban… és amelyek remekül színesítik a töményebb szakmai szövegeket a kollégák, az ügyfelek és az újságírók visszajelzései alapján.

 

Fenntartások és fenntarthatóság

Ha pedig már elmentünk a személyes fenntartások irányában, muszáj megjegyeznem, hogy a privát életemben próbálok figyelni arra, hogy lehetőleg olyan termékeket használjak, amelyek etikus módon készülnek, és minél kevésbé terhelik a környezetet. Ezekkel kapcsolatban azonban felmerülnek kérdések a chatbotok esetében. A friss hírek szerint ugyanis aggasztóan nagy a karbonlábnyomuk, és megkérdőjelezhető módszereket használt az OpenAI a problémás tartalmak felcímkézése során.

Szintén aggódom a biztonsági problémák miatt. Ez részben abból adódik, hogy 10+ éve írok IT-biztonsági megoldásokról. Ezért bármilyen új technológia megjelenésekor az az egyik első kérdésem: „Mi van, ha feltörik?”. Ez esetben például tartanom kell tőle, hogy kiszivárognak az adataim, a kéréseim, kérdéseim? Vagy hamis információk terjesztésére foghatják be a milliók által használt rendszert? 

A jogi kérdések is érdekesek, hiszen nincs még szabályozás a témában. Az egyértelmű, hogy arról a szövegről mi rendelkezünk, amit mi magunk írtunk. De mi lesz a mesterséges intelligencia által generált tartalmakkal?

A munkám nem vész el, csak átalakul

Nagyon bízom benne, hogy megnyugtató fejlemények és fejlesztések érkeznek ezekkel az aggályokkal kapcsolatban. Az ugyanis nyilvánvaló, hogy nem lehet mellőzni az eszközöket, és nem is érdemes. A „száz százalékig kézműves kontent” ideje valószínűleg lejárt, és meg kell találnunk, hogyan tudjuk a legjobban felhasználni a chatbotok által generált alapot a munkánkhoz.  

Azt nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy egy MI képes legyen magától olyan szöveget készíteni, ami mindenben megfelelő – pláne, ha átfogó tartalommarketing stratégiával dolgozunk. Inkább azt tartom valószínűnek, hogy eltolódnak a hangsúlyok és átalakul a munkám. Például fontosabb lesz, hogy jól tudjam briefelni a rendszert és aztán szerkeszteni a szöveget. (De természetesen bármi megtörténhet, egy éve nem tudtam volna elképzelni egy ilyen intelligens, komplex és bárki által használható rendszert, mint a ChatGPT.)

Mindenesetre ő megnyugtatott, hogy nem fogja elvenni a munkámat.

Íme a beszélgetésem vele a témában:

 

Ha tetszett a bejegyzés, gyere vissza máskor is vagy kövess minket a közösségi médiában!

LinkedIn / Facebook / Instagram

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Keress minket bátran!