Otthon vagyunk home office-ban?

Morpho gondolatok az otthondolgozásról

Tulajdonképpen szerencsésnek mondhatjuk magunkat ebben a mai szörnyű helyzetben, hogy olyan szakmában dolgozunk, ahol a kommunikáció ugyanúgy zajlik az online, mint az offline térben. Sajtóközlemények írását és kiküldését, sajtótájékoztatókat, kisebb eseményeket online is tudunk bonyolítani. Márkákat, vállalati presztízst a külső és belső célcsoportok felé is tudunk építeni, gondozni. De még a kollégákkal és az ügyfelekkel való együttműködésben sincs különösebb fennakadás. Megosztjuk veletek, hogy mi hogyan próbálunk alkalmazkodni a kialakult helyzethez.

Tanulás

Ez az egész helyzet a világ számára egy nagy közös globális tanulási folyamat. Megtanuljuk többek között, hogy milyen amikor nem ’odaszólunk’ a padtársunknak, hanem átgondoltan írunk le egy információt, briefet. Újratanuljuk az ötletelési folyamatokat, hiszen most nem úgy jönnek a kreatív gondolatok, nem úgy inspiráljuk egymást, mint személyesen.

Óriási nagy kihívás és a multitasking-zsonglőrködés legfelsőbb szintje például a gyerek mellett megoldani a feladatokat ugyanolyan magas színvonalon. Egyik kezünkkel gépelünk, a másikkal geomagozunk.

Szorosabb kapcsolatok

Nagyon jó és személyesebb hangulata van a megbeszéléseknek, ahogy fel-fel bukkannak a gyerkőcök, bekiabálnak néha a megbeszélésbe, vagy elsuhannak mögöttünk a párok, esetleg felhorkant egy kutyus a háttérben – sok ügyfélnél ugyanez a helyzet, együtt tudunk mosolyogni ezeken a pillanatokon.

A belső megbeszéléseken pedig az sem gond, ha főzünk épp a családnak, és gőzölög a fazékban a spagetti egy call közben.

Azzal, hogy belelátunk kicsit a másik életébe, találkozunk a gyerekekkel, párokkal, férjekkel, a távolság ellenére jobban megismerjük egymást.

Kell a rutin

Szabályok nélkül elúszunk: kell a reggeli ébresztő, a pontos kezdés, a közös vagy egyéni napi feladatlista, az ebédszünet, a pár perc kikapcsolás, a munkaidő vége. Kell, hogy figyeljünk oda magunkra is, hiszen erre most még nagyobb szükségünk van. Sportoljunk: rengeteg otthonról végezhető edzőprogramot találtok a neten, de néhány felülés vagy fekvőtámasz, egy kiadós légzőgyakorlat, vagy pár lépés séta is megteszi.

Tarts rendet! Ne azon járjon az agyad, hogy ki kéne porszívózni vagy be kéne tenni a mosást. Keress erre is alkalmas időpontot a napirendedben!

Bizalmi partnerkapcsolatok

Sok múlik azon, hogy egy ilyen rendkívüli helyzetben hogyan tudunk helytállni, képesek vagyunk-e alkalmazkodni a kialakult nehézségekhez, tudunk-e 100%-ban partnerek maradni ezekben a kivételesen nehéz mindennapokban. Mi úgy látjuk, hogy ez a rendkívüli helyzet a rugalmasság mellett még nagyobb odafigyelést és együttműködést igényel az ügyfélkapcsolatokban. Épp ezért igyekszünk napi szinten kapcsolatot tartani. Fontos, hogy ne maradjanak bizonytalan helyzetek, kérdések, problémák. Most a lehető leggyorsabb megoldásokra kell fókuszálnunk. Talán még szorosabb most a kapcsolatunk, számítunk egymásra.

Nem ritka, hogy az ügyfeleink is a családdal, a gyerekekkel együtt vesznek részt ezeken a megbeszéléseken. Mi is pontosan tudjuk, hogy nem könnyű ez a helyzet, de valahogy mindannyiunk számára elfogadott, megértők és még inkább segítőkészek vagyunk egymás iránt, nemcsak szakmai segítséget kínálunk fel, de szükség esetén személyes támogatást is nyújtunk. Folyamatosan  rendelkezésre állunk, hogy segítsük ezt a kommunikációs szempontból is felfokozott helyzetet.

Sok esetben ez a nem mindennapi helyzet sokkal közvetlenebb kapcsolatot eredményezett. Megjelentek a cicák és a kutyák, és nem ritka a személyesebb eszmecsere sem.

Hálásak vagyunk, hogy a technika maradéktalanuk rendelkezésre áll, és a legkülönbözőbb eszközök – email, telefon, chat, videokonferencia, projektmenedzsment, sőt akár brainstorming platformok – segítik az akadálytalan munkavégzésünket.

A csapatkohézió

Az egész világ akarata ellenére rugalmasabbá vált, egy pillanat alatt átváltozott. Az eddig külsős munkatársak mellett kikötöttünk otthon mindannyian,  és így váltunk egy még erősebb csapattá. Az is érteni fogja a működésüket, aki eddig sosem próbált távolról munkát végezni. 

A távolság nem rombolhatja az emberi kapcsolatokat. Komolyan dolgozunk azon, hogy az eddig is nagyon jó Morpho csapat ezután is maradjon vidám és összetartó. Közel 40 kolléga összetartásáról beszélünk, ahol mindenki egytől egyig számít, mindenkinek fontos szerepe van. A kollégák hétről hétre szerveznek belsős aktivitásokat: volt már otthoni iroda-szépségverseny szavazással és oklevéllel, bevezettük a heti terefere időpontokat, a délutáni kávé melletti csitcsetre, és a szervezők mindig kitalálnak valami újabb vicces meglepetést.

Senki sem tudja, meddig kényszerülünk ebbe a helyzetbe, így fontos, hogy az emberi kapcsolatokat és a pozitív gondolatainkat helyezzük előtérbe. Bízunk benne, hogy mielőbb jobbra fordul a helyzet és visszaállhatunk a rendes működésre. Addig is segítsünk egymásnak, vigyázzunk egymásra, és maradjunk otthon!

 

Ha tetszett a bejegyzés, gyere vissza máskor is vagy kövess minket a közösségi médiában!

LinkedIn / Facebook / Instagram

www.morpho.hu