VSO, Big Nine, személyes adatrekord – merre visznek a tech trendek?

A 2019-es FTI Tech Trend Report legfontosabb megállapításai izgalmas jövőképet vetítenek előre: a magánélet nem létezik többé, a VSO az új SEO, Big Nine, megérkezett a személyes adatrekordok kora, Kína tovább emelkedik, és nem csak a mesterséges intelligencia területén, a törvényhozók a világon sehol nem állnak készen arra, hogy kezeljék a tudományos és technológia fejlesztések által felmerülő új kihívásokat, a konszolidáció továbbra is meghatározó téma... Van még tovább is. 

Mik azok a trendek, amik aktuálisan meghatározzák az üzleti élet, a kormányzás, az oktatás, a média, a társadalom fejlődését? Olyan jövő előtt állunk... nos, nehéz lenne megmondani, milyen jövő előtt állunk. A Future Today Institute 2019-es tech trend riportját olvasom – egyszerre izgalmas, érdekes és ijesztő megállapításokat találok benne. Fogok még róla írni, de most összeszedtem néhány kiugróan fontos tételt, amire mindenképp figyelnünk kell.

A magánélet nem létezik többé

Az idei jelentés egyik állandó témája a megfigyelés. A mobiltelefonunk képernyőjének érintésekor, az arcunk felismerésekor, amikor átkelünk egy kereszteződésen, vagy egy konyhai beszélgetéskor is, szinte folyamatosan megfigyelés alatt állunk.

Ma, 2019-ben egyszerűen csak azért, mert élünk, akarva, vagy akaratlanul is folyamatosan adatokat generálunk, amelyeket a legkülönfélébb cégek bányásznak, tisztítanak, termékesítenek és persze pénzért értékesítenek.

Valójában már nem is várjuk el a teljes adatvédelmet, legalábbis nem olyan formában, ahogy azt korábban tettük.

A VSO az új SEO

2020 végéig a számítógépekkel folytatott interakciók fele már a hangunkat fogja használni.

Mindegy, hogy egy okos hangszóróról, az autóról, vagy a mobil digitális asszisztenséről van szó, úgy tűnik, hogy hamarosan gyakrabban fogunk velük beszélni, mint gépelni.

A kiadók és más cégek egyre inkább a hangkeresés optimalizálására (VSO) fognak összpontosítani a hagyományos keresőoptimalizálás helyett. A VSO megjelenése nagyon sok területet és iparágat érint: reklám, vendéglátás és turizmus, pénzügyek és banki szolgáltatások, kiskereskedelem, hírek és szórakoztatás, oktatás és egyebek. Egy teljes VSO-ökoszisztéma van születőben.

A Big Nine

Kilenc nagy technológiai vállalat - hat amerikai és három kínai - felelős túlnyomórészt a mesterséges intelligencia (AI) jövőjéért. Az Egyesült Államokban ők a G-MAFIA: Google, Amazon, Microsoft, Apple, IBM és Facebook. Kínában pedig a BAT: Baidu, Alibaba és Tencent. Ez a kilenc vállalat felel elsősorban a kutatásért, a finanszírozásért és az egyetemi kutatók és laboratóriumok is ezekre a vállalatokra támaszkodnak mind az adatok, az eszközök mind a finanszírozás szempontjából. Rajtuk múlnak az összeolvadások és felvásárlások, az induló AI vállalkozások finanszírozása és a fejlesztők következő generációjának kinevelése is.

A nyugati gazdaság vállalatainak pedig hamarosan AI keretrendszert és felhőszolgáltatót kell választaniuk - valószínűleg a Google, az Amazon vagy a Microsoft közül. Egy olyan döntés előtt állnak, amit a jövőben rendkívül nehéz lesz megfordítaniuk.

Megérkezett a személyes adatrekordok kora

Hamarosan szemtanúi leszünk a Személyes Adatrekordok (PDR, Personal Data Records) megjelenésének. Ez egy olyan gyűjtő lesz, amely magában foglalja az összes adatot, amelyet digitális létünk eredményeként létrehozunk. Gondoljunk csak az internet vagy a mobiltelefonhasználatunkra, de a PDR magában foglalja majd iskoláink és munkahelyeink történetét (diplomák, korábbi és jelenlegi munkaadók), a jogi nyilvántartásunkat (házasságok, válások, letartóztatások), pénzügyi nyilvántartásunkat (jelzálog, hitelképesség, kölcsönök, adók), utazás (meglátogatott országok, vízumok), randevúk előzményei (online alkalmazások), egészségi állapotunk adatai (elektronikus egészségügyi nyilvántartások, genetikai szűrési eredmények, testmozgási szokások), és vásárlási előzmények (online kiskereskedők, kuponhasználat).

A BIG Nine által létrehozott AI megoldások megtanulják a személyes adatainkat és felhasználják azokat a döntéseik meghozatalában és szolgáltatások személyre szabásában. A PDR mindemellett örökölhető lesz. Egy átfogó nyilvántartás, amelyet gyermekeinek akár tovább is használhatnak. Ideális esetben mi magunk leszünk a PDR tulajdonosa, amely teljes mértékben interoperábilis lesz a különféle rendszerekkel. A Big Nine valamelyike, vagy mindegyike lesz mindennek a kezelője.

Az átállás kezdetén vagyunk éppen, vagyis hamarosan az e-mail és közösségi média bejelentkezésekről és egyéb jelszavakról átváltunk a PDR-ek használatára.

Kína tovább emelkedik, és nem csak a mesterséges intelligencia területén

Kína számos különféle területen előre tör. Űrversenyt indított, amelynek célja nemcsak az emberek visszatérése a Holdra, hanem beltéri gazdaságok és élhető terek építése a Hold felszínén. Merész lépéseket tesz a genomszerkesztés terén, az emberekben, valamint az állattenyésztésben egyaránt. Különböző állami kezdeményezései révén Kína infrastruktúrát és következő generációs internetes hálózatokat épít ki Délkelet-Ázsiában és Latin-Amerikában. Meghatározza a levegőminőség, a szén-dioxid-kibocsátás és a hulladék csökkentésének globális ütemét. A kínai elektromos járművek piaca lekörözte a világ minden más országát. Teszi mindezeket a mesterséges intelligencia terén elért jelentős beruházások és fejlesztések mellett.

Mindezeket a területeket együtt érdemes megfigyelni és elemezni, hogy lássuk a kapcsolatokat, amelyek együtt valami sokkal nagyobb jelezhetnek előre, mint önmagukban. Egyetlen más ország kormánya sem versenyzik olyan erővel és lendülettel a jövő meghatározó szereplője címért, mint Kína. Ez a geopolitikai hatalmi egyensúlyok jelentős átalakulását eredményezi az elkövetkező években.

A törvényhozók a világon sehol nem állnak készen arra, hogy kezeljék a tudományos és technológia fejlesztések által felmerülő új kihívásokat

2019-ben biztosan látunk majd új szabályozási keretekre vonatkozó javaslatokat. Ezek az új szabályok, rendeletek és irányelvek azonban minden bizonnyal olyan modellek alapján készülnek, amelyek nem alkamasak arra, hogy megértsék és kezeljék az új kihívások szélesebb körű és egymásra épülő következményeit. Kérdéses lesz a végrehajthatókságuk is, ha a törvényhozók nem lesznek képesek lépést tartani a technológia folyamatos fejlődésével.

A konszolidáció továbbra is meghatározó téma

Az elmúlt években figyelemmel kísérhettük a nagy technológiai óriások konszolidációját, a hír- és szórakoztató média, a robotika, az otthoni automatizálás és a biotechnológia területén és a közeljövőben még több ilyen lépés várható. A konszolidáció általában az erőforrások koncentrációját jelenti, amely gyakran a gyorsulás hajtóereje. Ez segíti a technológia és a tudomány bizonyos területein dolgozó vállalatokat - és ez jó az üzleti élet számára. A konszolidáció azonban felhívja a szabályozók figyelmét is, különösen az Egyesült Államokban és az EU-ban.

 

Forrás:

https://futuretodayinstitute.com/2019-tech-trends/

 

Ha tetszett a bejegyzés, gyere vissza máskor is vagy kövess minket a közösségi médiában!

LinkedIn / Facebook / Instagram

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Keress minket bátran!